Atari ST - czy też tak zaczynaliście przygodę z komputerami

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • coobin
    Ambiente
    • 2009
    • 181

Nie ma obawy, nie odpadnie to mocowanie szybko. Predzej amortyzator wyleje niz pusci to mocowanie. Tam jest tylko lacznik stabilizatora przykrecany, wiec nie sa to jakies mega obciazenia.
  • macherstudio
    RS
    S_OCP Member
    • 2008
    • 2378
    • Mitshibishi
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

MoonPatrol - jak znajdę czas odszukam moją 520 i podłączę do TV zobaczymy czy wspomnienia wrócą.
    www.prostetorodo.pl

Komentarz

• macluke
      Elegance
      • 2010
      • 875

Re: Atari ST - czy też tak zaczynaliście przygodę z kompute

Zamieszczone przez macherstudio
      Obrazek

MoonPatrol - jak znajdę czas odszukam moją 520 i podłączę do TV zobaczymy czy wspomnienia wrócą.
      ja byłem z klanu Commodore
      Zaczynałem od C64, potem zamieniłem na C128, potem miałem Amiga 500, rozbudowaną do zawrotnej ilości 2,5 MB RAM i drugiej stacji dysków.
      Sprzedałem Amigę, czego do dziś bardzo żałuję, C128 mam do dzisiaj.

Komentarz

• Tobi77
        Rider
        • 2012
        • 509
        • Octavia I combi (1U5)
        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Atari ST - jejeje!
        Pierwsza przygoda to ZX Spectrum z gumowymi przyciskami. Potem u kolegi Amstrad Schneider 6128 z wbudowaną stacją dyskietek - to był wypas. Do dziś mam sentyment do tego rzadkiego u nas komputera. Atari były potem na informatyce w szkole, a ja w domu miałem C=64.
        Wspomnień czar.
        Moja Octavia

Komentarz

• krissos
          Elegance
          • 2011
          • 840
          • Honda
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

U mnie pierwszy był TIMEX potem Commodroe i Amiga to już wypas .To były czasy
          "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
          ----------------------------------------------------

!!! MOJE RECENZJE PRODUKTÓW !!!

Komentarz

• rob555
            Rider
            • 2006
            • 748

Hehe polecam http://oldsql.pl/ troche wspomnien

Ja zaczynalem w 86r u kuzyna z Atari 800xl i Donkey Kongiem na kartridzu, pozniej Zorro Bruce Lee Boulder Dash International Karate itd...jazda bez trzymanki.

Wlasny sprzet przyszedl w 89 w postaci Atari 65XE ale naprawde wgniotla mnie (i kupe kumpli ) Amiga 500 ktora zobaczylem rok pozniej u kumpla....

Atari ST bylo wtedy tez sprzetem kultowym ale Amiga byla jakos bardziej przyjazna i wiekszosc gier i dem fajniej wygladala na Amisi
            pozdrawiam

Diagnostyka i tuning
            hybrydowe wtryski i turbiny
            programy na ulice jak i do sportu

Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
            www.tune-up.pl

HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK

Komentarz

• cysterniarz
              RS
              • 2008
              • 1887
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Łza się w oku kręci.
              Na archiwalnych kasetach video mam jeszcze nagrany wstęp do filmu stworzony na c-64, coś w stylu zapraszam na film, po obejrzeniu przewiń kasetę :lol: latające kwadraciki wokół ekranu i muzyczka a la super mario bros.

To były czasy, śrubokręt i jazda. Nie wiem czy pamiętacie ale w radio były audycje, że puszczali czasem gierkę w postaci pisków i trzasków i można było sobie nagrać.

Komentarz

• westwi78
                RS
                • 2008
                • 2940

Jak to było?

co ma szczęśliwy posiadacz Atari? - kupca na swój komputer.

No, ale to były czasy - pamiętam moją A500 ile się przy tym czasu spędzało..
                A zaczęło się od Timexa, potem Amstrad C64, amiga i potem już pc...

[ Dodano: Nie 02 Gru, 12 11:27 ]
                Zamieszczone przez Tobi77
                Atari ST - jejeje!
                W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Komentarz

• sosna1
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 463
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BGU 1.6 MPI 102 KM

Pierwszy ZX Spectrum a później Atari 65XE,te wgrywające się pół godziny gierki w postaci pisków i trzasków a na końcu ulubiony error i wszystko od początku
                  Marcin

My ©koda is fantastic

Komentarz

• rob555
                    Rider
                    • 2006
                    • 748

Zamieszczone przez cysterniarz
                    To były czasy, śrubokręt i jazda. Nie wiem czy pamiętacie ale w radio były audycje, że puszczali czasem gierkę w postaci pisków i trzasków i można było sobie nagrać.
                    Jasne ze pamientamy
                    A jak z kasety ladowales to 30min na bezdechu sie siedzialo bo nawet zaklucenia od latajacej muchy powodowaly LOAD ERROR ... i ten dzwiek kiedy sie sypalo ehh

Ja tam jestem dzieckiem wychowanym na tych sprzetach. W tej chwili mam w szafie prawie wszystkie egz Secret Service i Top Secret :twisted: w piwnicy Amige z orginalnym monitorem :wink:
                    pozdrawiam

Diagnostyka i tuning

www.tune-up.pl

Komentarz

• westwi78
                      RS
                      • 2008
                      • 2940

Zamieszczone przez rob555
                      Secret Service i Top Secret
                      a mi kurde kiedyś mamuśka to zutylizowała
                      zwłaszcza żal tych Top Secretów...z Kopalnym, Naczelnym. etc

Komentarz

• Yarek
                        Elegance
                        • 2005
                        • 992

Re: Atari ST - czy też tak zaczynaliście przygodę z kompute

Zamieszczone przez macherstudio
                        Obrazek

Ja zaczynałem naukę obsługi komputera od Amstradów CPC 464/6128. Potem był mój pierwszy własny komputer, Timex 2048, czyli taki lepszy ZX Spectrum.
                        . pzdr Jarek
                        aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• shok
                          RS
                          • 2009
                          • 2070
                          • Octavia I (1U2)
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Ja przygodę z komputerem zacząłem od C-64 Najlepsze było to ,że mama wpuszczała kolegów a nie było już miejsca gdzie siedzieć, niektórzy musieli stać 8) . Granie do świtu z przerwami na sikanie. Pamiętam z tamtych lat powiedzenie "...stare konie a cieszą się jak dzieci"
                          Heh to były czasy.
                          C64 mam do dziś w piwnicy :wink:

Komentarz

• macherstudio
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2008
                            • 2378
                            • Mitshibishi
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Top Secret o koledzy przypomnieli fantastyczną pozycję, pamiętam pierwszy numer, brat miał A500 o to były potyczki na temat wyższości kury czy jajka, muszę się pochwalić, że nawet do TS pisałem zrobiłem mapkę do gry "Beyound The Ice Palace" podziękowali ale nie wydrukowali, albowiem zabierałoby to graczom przyjemność poznawania gry, ale pamiętam, jak się wczuwałem do tego aby ją narysować.

Oil Imperium - fenomenalna dra

Pamiętam jak dziś wujek elektronik zrobił mi wtyczkę do TV tak aby obraz i dźwięk nie po czinczach leciały tylko w euro, z 24 szpilek zalewał żywicą, robota złoto, a obraz potem jak brzytwa.
                            www.prostetorodo.pl

Komentarz

• rob555
                              Rider
                              • 2006
                              • 748

A pamientacie programy w TV takie jak Joystick czy Telekomputer?? :twisted:
                              Ile to razy ze szkoly we wtorek uciekalem by zdarzyc zasiasc przed TV :roll:
                              pozdrawiam

Diagnostyka i tuning

www.tune-up.pl

Komentarz

• okioki
                                Rider
                                • 2011
                                • 360

ja zaczynałem od zx spektrum plus i gry takie jak pacman kwadrat gonił kwadrat a uciechy przy tym było
                                na comodore 64 to już całe noce się spędzało na takich hitach jak Montezuma czy Pitfal

Komentarz

• baca10
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 6225

A ja zaczynałam od Amigi 500, teraz mam rozbudowana, oprocz tego mam jeszcze amige 2000, A 1200 i jeszcze pare innych, z mężem razem kolekcjonujemy i gramy, zwłaszcza,że wszystkie sprzety sa 100% sprawne :diabelski_usmiech

Komentarz

• djczas
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 9612

ZX Spectrum wypas wersja klawisze z towrzywa nie gumy mam go do dziś a potem XT,286,386,386 z co procesorwm matematycznym,486 sx ,486 dx/dx2, Pentium większość płyt głównych mam jeszcze w domu a i grafika na karcie herkules

Komentarz

• AdamB
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 8033
                                      • Octavia IV (NX3)
                                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Ja zaczynalem w 86r u kuzyna z Atari 800xl i Donkey Kongiem na kartridzu, pozniej Zorro Bruce Lee Boulder Dash International Karate itd...jazda bez trzymanki.
                                      Ja też zaczynałem od Atari 800XL z magnetofonem. Do dziś zresztą go mam, ale nie wiem czy odpali.
                                      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Eidos71
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2050
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja zacząłem od ZX Spectrum (kolega miał Atari, który wydawał mi się mega-wypasem przy moim "bidulku")... Jakoś pod koniec lat 80-tych miałem PC-ta z Windowsem chyba 2.0 i grafiką Herkules kolor... To był wypas :diabelski_usmiech I ulubiona gra na miękkiej dyskietce 5" - układanie rur, przez które w pewnym momencie zaczynała płynąć woda... Szczenięce lata... Najlepsze lata
                                        Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                        MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• Thundi
                                          L&K
                                          • 2005
                                          • 1157

Ja od ZX Spectrum
                                          A dla odwiedzających Wrocław proponuje wycieczkę do budynku Politechniki - wstęp darmowy - gdzie jest wystawa ze starymi komputerami i częściami itp. Budynek D2.

ps: do dziś mam dyskietkę którą znalazłem i nie mam pojęcia co na niej jest bo to dyskietka ZIP a w czasach kiedy ją znalazłem to niewiele osób było stać na taki sprzęt.
                                          O ortografie dba FF.
                                          Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                                          http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                                          Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• cieslo
                                            Ambiente
                                            • 2009
                                            • 206

U mnie pierwsze gry były u ojca w pracy na Amstradzie CPC 6128, najbardziej lubiłem Boulder Dash i Harrier Attack (nadal pamiętam szum silnika samolotu a tej gry ) W 1989 do domu zawitało Atari 65XE z magnetofonem. River Raid, Road Race i Montezuma rządziły. Później magnetofon przerobiony na turbo - niesamowita różnica. Następne było C64 ze stacją dysków! Full wypas - nie trzeba było wgrywać gier ze śrubokrętem w ręku ani wgrywać z kasety następnych leveli. Kolejny komp to Amiga 500 1MB RAM - kilka lat zabawy. W końcu już pecety: 486DX2 66MHz, Athlon1700, C2D. Niestety, żeby kupić lepszy komputer poprzedni trzeba było sprzedać. :cry: Chętnie pograłbym w Last Ninja na C64, ale nie wiem, czy teraz miałoby to taki urok jak kiedyś. Czasem odpalam emulator Amigi, ale to nie to samo. Nadal lubię trochę pograć, dzisiaj kupiłem trylogię GTA w Biedronce

Komentarz

• loyd
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 2342

Atari 128 XE (albo XL + magnetofon, potem magnetofon przerobiony na turbo, potem do tego stacja dysków california, next był commodore 64 + magnetofon, potem Amiga 500, potem PC - 286, 386 SX, 486 DLC (było takie cóś), potem 486 DX2 66 Mhz, a potem to już nastała era pentium i windowsa 95

Były czasy .... z kumplem nie raz daliśmy se po ryu co lepsze: Atari czy Commodore, Amiga czy PC ....

Komentarz

• kowal 2002
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 5161

A pamięta ktoś Elwro 800 junior ( to taka polska wersja ZX Spectrum tyle, że jakieś 10x większa)? Na tym zaczynałem zabawę w programowanie w Basic-u. Miałem wypasioną wersję z dodatkowym podwójnym napędem dyskietek i systemem operacyjnym CPJ na jednej z nich.
                                                Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                                Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• kapi
                                                  L&K
                                                  • 2009
                                                  • 1174
                                                  • Fabia combi

swoją przygode zaczynałem od MERITUM , polska maszyna , dosyć duża.... a stacja dyskietek 5,25" była wielkości dobrej walizki. od tej maszyny zaczęło się programowanie a raczej zabawa z basic-em, pózniej na CPC6128 - i zielony ekran
                                                  pierwszy wlasny sprzęt to była 800XL i stacja dyskietek do niej - wtedy posiadanie stacji dysków to był hit no i obowiązkowe przerabianie sprzętu pod kartridż.
                                                  przesiadka na Amige 500 to był skok jak z malucha na mercedesa . później A1200 z HDD ......
                                                  a najlepsze były giełdy komputerowe i niczym nieograniczone kopiowanie programów i gier - wtedy sie działo :szeroki_usmiech
                                                  OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

Pracuję...